24.11.15

Noise-script with Theremidi Orchestra GR


Noise-script withTheremidi Orchestra
Εργαστήρι για DIY electronics με οπτικές παρτιτούρες για πειραματικά ηχητικά εικαστικά έργα (Sound Art) & Live Performances 
21 – 23 Δεκεμβρίου 2015 | στο Ίδρυμα ARTos 

Στα πλαίσια του 7ου X-Dream Festival.

Το «How to make a Theremidi Orchestra?» είναι μια σειρά εργαστηρίων με τους Theremidi Orchestra, που έχουν ως βάση τους τη Λιουμπλιάνα, Σλοβενία, με στόχο να φέρουν κοντά άτομα από ένα ευρύ φάσμα τομέων, σε ένα εργαστήρι διάρκειας μιας σειράς ημερών ούτως ώστε να εξερευνήσουν την ομορφιά και τα βουητά των DIY electronics και να δημιουργήσουν μια κοινωνική κατάσταση όπου η επικοινωνία να γίνεται εφικτή χωρίς τη χρήση λεκτικών-εργαλείων. Η δράση «Noise-script with Theremidi Orchestra» έχει ως στόχο την εκμάθηση του συλλογικού παιξίματος άτονης μουσική με τη βοήθεια οπτικών εργαλείων. Για να βοηθήσουν  τους συμμετέχοντες, οι Theremidi Orchestra θα δημιουργήσουν ένα οπτικοακουστικό έργο το οποίο θα λειτουργεί σαν νύξη ως προς την ηχητική τους δημιουργία. Η έμπνευση για το εργαστήρι προέρχεται από μια κλασική παρτιτούρα για πειραματικά ηχητικά εικαστικά έργα (sound art): το «Cornelius Cardew Treatise» και άλλα παραδείγματα πρώιμων οπτικών παρτιτούρων. Η Οπτική Μουσική είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιεί οπτικές δομές στη μουσική και μουσικές δομές σε οπτικά μοτίβα. Η δράση «Noise-script» θέτει ένα ερώτημα ως προς τη χρήση της οπτικής μουσικής στην μετα-ψηφιακή εποχή, όταν η σύνδεση του φυσικού χώρου με ψηφιακές και αναλογικές τεχνολογίες είναι απαραίτητη.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ; 
Σε όλους! Το εργαστήρι αυτό είναι κατάλληλο για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες που ενδιαφέρονται για electronics, DIY διαδικασίες, hacking, θόρυβο και πειραματικά ηχητικά εικαστικά έργα (sound art), media art και όλα αυτά τα σπουδαία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέσω της ηχητικής και οπτικής γλώσσας. Η προηγούμενη γνώση και  εμπειρία με το θέμα δεν είναι απαραίτητη, πέρα από μια δόση περιέργιαςστην  ακοή, ώραση και αφή. Ακόμη και αν δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει ένα κολλητήρι ‘soldering iron,’ εμείς θα σας διδάξουμε πως. Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ THEREMIDI ΟΡΧΗΣΤΡΑ | CC licence 
Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν μέσα από τέσσερα αναλογικά ηλεκτρονικά κυκλώματα: Theremini 4011, MicroNoise, Touchtone και Super-in-Low.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Εργαστήρι: 21 - 23 Δεκεμβρίου 2015 από 5 – 9 μ.μ
Live Performance: 23 Δεκεμβρίου 2015, και ώρα 8 μ.μ

ΣΥΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ljudmila Art and Science Laboratory
http://wiki.ljudmila.org/Main_Page 

ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Theremidi Orchestra (Luka Frelih, Ida Hiršenfelder, Dare Pejić, Robertina Šebjanič, Dušan Zidar)
http://wiki.ljudmila.org/Theremidi_Orchestra

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Ανώτατο όριο 10 συμμετεχόντων (άνδρες και γυναίκες). Για εγγραφές επικοινωνήστε μαζί μας στο 22 445 456 ή info@artosfoundation.org  

ΗΛΙΚΙΑ
16 <

ΓΛΩΣΣΑ
Αγγλικά

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1η ΗΜΕΡΑ: DIY electronic music instrument: Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να κολλούν μια ηλεκτρονική πλακέτα για ένα DIY μουσικό όργανο. Θα αποκτήσουν κάποιες βασικές γνώσεις των λειτουργιών των ηλεκτρονικών στοιχείων και τις βασικές λειτουργίες ενώς αναλογικού logic chip. Θα φτιάξουν ένα ή περισσότερα DIY μουσικά όργανα από τη συλλογή «Theremidi Orchestra kit» (TouchTone, feedback loop touch amplifier Theremini 4011, mini theremin MicroNoise, oscillator Super-in-Low, low frequency oscillator).

2η ΗΜΕΡΑ: Visual score: Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να ελέγχουν τις συσκευές ήχου που δημιούργησαν. Θα μάθουν τα βασικά για τη σύνθεση πειραματικών ηχητικών εικαστικών έργων (sound art), τη μουσική γκάμα, τον χειρισμό του ήχου και θα εξερευνήσουν ορισμένες σχετικές ιστορικές αναφορές. Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, θα συνθέσουν μια συνειρμική οπτική παρτιτούρα για ένα ηχητικό αυτοσχεδιασμό διάρκειας 12 λεπτών και θα το μετατρέψουν σε ένα απλό βίντεο- εργαλείο.

3η ΗΜΕΡΑ: Rehearsals and live performances: Οι συμμετέχοντες θα αφιερώσουν το χρόνο τους στο να παίζουν μαζί και στο τέλος της τρίτης ημέρας θα παρουσιάσουν τη σύνθεσή τους σε ένα δημόσιο live performance. Θα ακολουθείσει ένα live performance από τους Theremidi Orchestra και από ένα Κύπριο καλλιτέχνη, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί σύντομα. Τα live performances θα ηχογραφούνται για μετέπειτα χρήση.

Post-Production:
Βίντεο: Οι Theremidi Orchestra θα επεξεργαστουν και θα δημοσιεύσουν το οπτικοακουστικό έργο. Παρακαλούμε όπως βρείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο ένα παράδειγμα από τα αποτέλεσμα ενός παρόμοιου παλαιότερου εργαστηρίου (Marmalade | Noise-script with Theremidi Orchestra). 

THEREMIDI ORCHESTRA | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Οι Theremidi Orchestra (TO) είναι μια οπτικοακουστική DIY κοινότητα (γυναικών και ανδρών) που δημιουργήθηκε από τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου «Theremini and Teremidi Physical Interface Workshop», το οποίο διοργανώθηκε από το Ljudmila – Ljubljana Digital Media Lab τον Μάιο του 2011. Παρά ένα αντικείμενο, οι TO είναι ρήμα, ένα συνεχές εργαστήριο θορύβου και παραγωγής drone.

Αυτό το «hands-on» σύνολο electro ήχου υπάρχει στον μέλοντα εξακολουθητικό καθώς αναφερέρετε στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής. Οι ΤΟ έχουν μια DIY / DIWO προσέγγιση ως προς τη μουσική δημιουργία και τους ηχητικούς πειραματισμούς, αναπτύσσοντας τα δικά τους μουσικά όργανα τα οποία βασίζονται σε ηλεκτρονικά κυκλώματα ανοικτού κώδικα (open-source electronic circuits). Στην παρούσα φάση αποτελούνται από 9 ενεργά μέλη (Dušan Zidar, Ida Hiršenfelder, Dare Pejić, Luka Frelih, Tina Dolinšek, Robertina Šebjanič, Tilen Sepić, Simon Bergoč and Saša Spačal.), τα οποία προέρχονται από διαφορετικά επαγγελματικά υπόβαθρα, από εικαστικές τέχνες, media arts, electronics και ανθρωπιστικές επιστήμες.  

Οι Theremidi Orchestra είναι μια διαδικασία αμοιβαίας κατανόησης και επίλυσης προβλημάτων με μια οριζόντια προσέγγιση ως προς την ιεραρχία. Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει πειραματισμό με sound outputs, σύνθεση παρτιτούρων από κοινού, κοινές ευθύνες για τα επιμέρους θέματα της διαδικασίας, κ.λ.π. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιήσει performances, εκθέσεις και εργαστήρια σε πάνω από τριάντα φεστιβάλ και εκθέσεις κυρίως στην Ευρώπη, π.χ.Piksel Festival - Μπέργκεν, Νορβηγία, LiWoLi Festival – Λιντς, Αυστρία, PoolLoop – Ζυρίχη, Ελβετία, U3: Triennial of Contemporary Art, Museum of Contemporary Art – Λιουμπλιάνα, Σλοβενία καθώς επίσης και στην Αμερική, στο CTSWaM & Eyebeam, New York, and @Share – Νέα Υόρκη και πολλά άλλα. Το 2013 οι TO κυκλοφόρησαν το 4011 EP για την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Trivia Records και το 2015 το soundtrack για το ντοκυμαντέρ «Vitanje in Space: Sunita | Noordung Orbit».  

Σύνδεσμος: http://wiki.ljudmila.org/Theremidi_Orchestra

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες από τον Tilen Sepič 

No comments:

Post a Comment